Zöld posztón Szeghalomtól Drezdáig

„Egy kiskocsmában gyakran összejöttünk, ürítgettünk néhány pohár sört……..”

Hát valahogy így végződött 2008 decembere, amikor megalapítottuk Szeghalmon biliárd egyesületünket Szeghalmi Safi Biliárd Klub néven ( a Safi névhez az alapító tagok ragaszkodtak, ugyanis mindez a volt Safi kocsmában történt). Az azóta eltelt közel 10 évben próbáljuk csiszolni, fejleszteni a fás – más néven magyar biliárd – játékunkat. Rendszeresen részt veszünk a Magyar Bábus Biliárd Egyesület által kiírt országos csapatbajnokságban, ahol az eddigi legjobb eredményünk a tavaly megszerzett 2. hely az első osztályban.

Jelenleg egy OB1-es és két OB2-es csapatunk vesz részt a küzdelmekben.

Mindemellett igazolt játékosaink egyéni és páros versenyeken is szép eredményeket érnek el. Törzshelyünk a Napsugár Presszó, ahol az egyesületnek 2 saját verseny asztala van felállítva.

A kezdeti szabadidős tevékenység folyamatosan alakult át versenysporttá, a legjobb játékosaink heti 4-8 órát gyakorolnak és kb. 25-30 hétvégén vesznek részt csapatbajnoki és egyéni versenyeken. Szeghalmon 12 éve rendezünk egyéni és páros versenyeket, melyek mára a fás biliárd meghatározó versenyeivé nőtték ki magukat.

3 évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni dán, német, szerb és román fás biliárd egyesületekkel közösen,  hogy megalkossunk egy mindenki által elfogadott fás biliárdjátékot. Ez a játék megszületett EUROKEGEL néven 2 évvel ezelőtt, és már versenyeket is rendeznek belőle Németországban és Magyarországon.

EZ ÉV MÁJUSÁBAN A NEMZETKÖZI BILIÁRD SZÖVETSÉG (CEB) HIVATALOSAN IS FELVETTE AZ EUROKEGELT A BILIÁRD JÁTÉKOK (snooker, karambol, pool) SORÁBA. 

A versenyeken szigorú öltözködési, etikai és fegyelmi szabályoknak kell megfelelni.

  1. 08.18 – 20. között Drezdában volt az első – egyelőre próba -Eurokegel Európa bajnokság, ahol Magyarországot 14 biliárdos képviselhette. A sikeresen vett előválogatók után klubunkat és Szeghalom városát 2 biliárdos képviselte (Vári László és ifj. Sáfián György). Bár játékosaink a csoportkörök folyamán kiestek, felejthetetlen élményekben volt részük a verseny 3 napja alatt. A legjobb magyar versenyző a 3. helyen végzett a 32 fős mezőnyben.

Itt szeretnénk köszönetet mondani Szeghalom Város Önkormányzatának, mely évek óta támogatja tevékenységünket, segítve a biliárdos élet fejlődését városunkban.

ifj. Sáfián György

Szeghalmi Safi BK

elnök

Szerző: lezo