Ismét egy relikvia!

Történt, hogy szeptember 4-én, egy vasárnapi napra bejelentkezett a

„Mundérba bújt történelem”

című Túri János gyűjtő állandó kiállítására egy 53 fős csoport, hogy megtekintse azt. Budapestről érkeztek Gyulára pihenni és úgy döntöttek, hogy eljönnek Szeghalomra, megnézik a tárlatot. Két órát töltöttek itt, és mielőtt elindultak, egyikük azt mondta Túri Jánosnak, a gyűjtemény tulajdonosának, hogy ő egy zászlót szeretne adományozni neki, mivel úgy gondolja, hogy itt méltó helyen lesz.

Szeptember 5-én a postás hozott egy csomagot és benne egy levelet:

„Túri Úr!

 

Örömömre szolgál, hogy végre ígéretemhez híven elküldjem az 1956 forradalomban résztvevő zászlót.

A zászló amit attól az úr kaptam – név nélkül – aki a Corvin közi harci

 tevékenységben reszt vett. 3 éve halott. Úgy érzem, hogy méltó helyre kerül a relikvia.

Újpest, 2017.09.04.                     Kaja Gyula, adományozó 1956-os emlékként”

 

 

 

 

Ismét egy olyan zászlóval gazdagodott a kiállítás, amely 56 hőseinek emlékét, sőt vérét hordozza magában! Az a zászló,amelynek színei alatt adták életüket a magyar szabadságért a Corvin köz védői !

 

 

 

 

 

A kiállítás egyébként számos olyan anyagot tartalmaz, a látogatok számára, amelyek igazi kuriózumok, csak itt láthatók az egész országban! Ilyen például az első világháborús pilóta egyenruha, amit legközelebb csak Bécsben látható. Ilyen a szintén első világháborús huszár főhadnagyi eredeti egyenruha. Szintén csak itt látható Furkó Kálmán személyes egyenruháinak és eszközeinek nagy része, amelyek egy egész tárlót megtöltenek (Ö idén volt 70 éves és a világon negyedikként megszerezte a 8. dant! Gratulálunk!)

A kiállítást évente 3-5 ezer fő látogatja és ilyen emlékek megőrzésével, bemutatásával reméljük ez a szám még tovább fog gyarapodni!

 

Szerkesztőség

Szerző: lezo