IV. PÁKÁSZ FUTAM összefoglalója

Jókor, jó helyen lenni és jót tenni

 

Több százan húztak nyúlcipőt, pattantak kerékpárra vagy vettek részt gyalogosan a 2017. szeptember 23-án immáron negyedik alkalommal megrendezett Pákász Futamon, Szeghalmon. A rendezvény idén is jótékony célokat szolgált.  

 

Bár előzetesen is sokan neveztek, sőt várakozáson felül zárták a 20-ai előnevezési határidőt. A rendezvény napján még a helyszínen is többen fogtak tollat, hogy regisztrálhassanak.  A szlogen szerint ők mindannyian jókor voltak jó helyen, hogy jót tegyenek.

A nap a gyalogtúrázokkal indult. A rendezvény előtti napok heves esőzése miatt a korábban a Berettyó és Körös folyók környékén kijelölt túraútvonalát módosítani kellett így a korábban meghirdetett 15,25 és 35 km-es táv helyett egy 18 és egy 38 km-es útvonal lett kijelölve, mely megegyezett a kerékpáros túra útvonalával. Így a rövidebb távon 18 km-t kerékpárúton teljesíthették a résztvevők. A hosszabb távon pedig Füzesgyarmatot Darvas felé elhagyva a Berettyó folyó hídjáig kellett elgyalogolniuk és ott az aszfaltozott gáton vissza jutottak Szeghalomra. Eme erőfeletti megpróbáltatást jó pár vízhólyaggal gazdagodva csak 2 fő vállalta.  

A kerékpáros túra 11:00 órai kezdete előtt már tömött sorok álltak a nevező sátraknál, hogy a regisztrációs számokat és rajtcsomagokat átvehessék.

A túra főszponzora ebben az évben a NOVATION TECH.HU Kft. volt akik üde színfoltjai is voltak a rendezvénynek. Nemcsak, hogy nagy létszámmal jelentek meg a rendezvényen és teljesítették a kerékpáros távot, de a Szeghalmi Ipari Parkban tevékenykedő cég – mely Szeghalom városának 3. legnagyobb létszámmal működő vállalkozása –  rögtönzött bemutatót is tartottak. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megismerkedni a történetükkel, az általuk gyártott márkás autóipari termékekkel, a technológiáikkal.

Nem sokkal később pattantak nyeregbe a biciklisek a víztorony előtt, szintén több százan vették célba Füzesgyarmatot egy nagyjából 20 és egy mintegy 40 kilométeres útvonalon Darvas település határát érintve. Az útjuk során a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park egy részén is keresztülkerékpározhattak. 

A 18 km-es távra 81 fő kerékpáros és 2 fő görkorcsolyás vállalkozott, a 38 kilométeres távra mintegy 57 bátor jelentkező szánta el magát, akik erős széllel szemben is jó hangulatban teljesítették a távot.

A családi futás és a gyermektáv is több tucatnyi szülőt, gyermeket vonzott, ők egy 500, valamint egy 1200 méteres távot tettek meg Szeghalom szívében, a D’Orsay-kastély környékén. Mindkét versenyszámban az első három helyezetett díjazásban részesült, az utóbbinál fiú-lány kategóriában külön-külön.

A helyszíni nevezés során 23 család jelentkezett de az utolsó pillanatban itt is úgyanúgy, mint a gyerektávnál sokkal több gyermek állt rajthoz, mint ami a nyilvántartásunkban szerepelt. Igy pontos adattal nem tudtak szolgálni a szervezők, beszédesek lesznek a fényképek. J

A legnagyobb érdeklődés természetesen a futók részéről volt: ők az 5 kilométeres városi táv mellett 10,5 és 21 kilométeren – vagyis félmaratonon – nevezhettek.

Akik nyúlcipőt húztak, azok egy körön belül megismerhették Szeghalom nagy részét, a város főbb nevezetességeit. Ugyanis a versenyközpont és a rajt a városi könyvtárnak helyet adó D’Orsay-kastélynál volt, onnan kisebb utcákon vezetett az útvonal a járási hivatalon keresztül a művelődési központig, majd a Szigeti Endre középiskoláig és a Péter András gimnáziumig, utána pedig a városháza előtt a Kossuth utcán egészen az Érmellék utcáig és aztán vissza a Szabadság téren át a Nagy Miklós úton vissza a parkba.

Több résztvevő elmondta, hogy ő eddig mind a 4 alkalommal itt volt és ki sem hagyná, hiszen amellett, hogy egy jót mozoghattak Szeghalmon, fontos volt az is számukra, hogy egy nemes kezdeményezést is támogathattak. Ugyanis, ahogy a korábbi években, most is jótékony célokat szolgált a Pákász Futam: az első évben egy gyermek felépülését, gyógykezelését segítették a bevétellel, a második évben a szeghalmi mentőállomást, hogy újabb eszközöket szerezhessenek be, tavaly a helyi kórházat és a koraszülöttmentő-autó beszerzését támogatták. Az idén pedig egyrészt a helyi kórház fekvőbeteg ellátó egységét (lepedők megvásárolásával) másrészt pedig a Szeghalmi Rendelőintézetért Alapítvány célkitűzését támogatják 250.000 Forinttal.

A Szeghalmi Rendelőintézetért Alapítvány elsődleges célja, hogy támogassa a betegelégedettség és a betegbiztonság magas szinten tartását a szeghalmi Rendelőintézetben.

Célunkat olyan vizsgálóeszközök beszerzésével szeretnénk elérni, melyek a Rendelőintézetben többlet szolgáltatást nyújtanak pácienseinknek az ellátási szinthez kapcsolódó minimumfeltételekhez képest. Ezen túl fontosnak tartjuk dolgozóink képzéseken való részvételét, rekreációját, munkakörülményeit.

Elsőként egy NST készülék beszerzését tervezzük a Pándy Alapítvány segítségével.

A kismamák részére ezáltal olyan vizsgálat válik elérhetővé helyben, melynek segítségével a magzati szívműködés monitorozható és értékelhető, pácienseinknek nem kell a várandósság utolsó időszakában szinte naponta Gyulára utazni a vizsgálat elvégzéséhez. – mondta el Tóth Tünde az alapítvány kuratóriumának elnöke aki egyben a rendelőintézet vezetőasszisztense is.

Az 5 km-es futótávon 73 fő, a negyedmaratoni távon 72 fő, a félmaratoni távon pedig 81 fő állt rajthoz.

Az idei év üde színfoltjai az 5 kilométert futva teljesítő Tűzoltók voltak. Ők 6-an vállalkoztak arra az igazi erőt próbáló kihívásra, hogy abban a teljes bevetési ruhában fussák végig a távot melyet egy tűzoltás során is használnak a hátukon a légzőpalackokkal. Érdekesség kedvéért Szekszárdról és a Ferihegyi repülőtérről is érkeztek tűzoltók eme országosan meghirdetett kihívásra.

A szervezők a kilátogatók és a kísérők szórakoztatásáról is gondoskodtak. A kisebb gyermekeket forgó és ügyességi játékok, a nagyobbakat ugrálóvár, íjjászási és kézműveskedési lehetőség várta. Az „üres” időt pedig karate, zumba és lovastorna bemutatóval töltötték meg.

Az éhség és szomjúság sem jelentett akadályt. Évek óta frissen sült kolbásszal várják a résztvevőket. A tavalyi évi sikeres bemutatkozás után az idén sem maradhatott ki a csöröge sütés sem.

Négy évvel ezelőtt a szemléletformálás volt a fő cél a rendezvény megszervezésével. Azaz, hogy ráirányítsuk a sport és az egészséges életmód fontosságára a figyelmet, és hogy megértessük az emberekkel: nem csodabogarak azok, akik mozognak; el kell fogadni őket.

A IV. PÁKÁSZ FUTAM-ról elmondható, hogy egyre szélesebb körben ismertté vált. Tatabányáról, Szekszárdról, Budapestről, Szegedről és még Nyíregyházáról is érkezetek hozzánk mozogni vágyók, hogy csak a legtávolabbi településeket említsük. A rendezvénynek egyre több résztvevője van  és egyre nagyobb érdeklődés is övezi a városunkban ill. a környező településeken.

A befektetett energia bőven megtérül.

Számon tartják a rendezvényeinket, érdeklődnek utána. És már várják a következő évi rendezvényt.

Jövőre egy nagyszabású rendezvénnyel készülnek így ünnepelvén meg a 5. rendezvényt. A szervezőknek sok-sok terve van, de mint mondják az idő és az anyagi lehetőségeik majd eldöntik, hogy mit tudnak megvalósítani belőle. Már így is nagyon sok helyi és környékbeli vállalkozó állt mögéjük mely nélkül elmondják, hogy nem lehetne ennyire sikeres a rendezvényük. Ezúton is hálásan köszönök a felajánlásaikat és anyagi támogatásaikat.  

Megtalálhatóak vagyunk a www.pakaszfutam.com oldalon, a facebook-on a Pákász Futam – Szeghalom oldal is a mienk. – árulta el Papné Somogyi Zsuzsanna a PÁKÁSZ FUTAM SE elnöke és a rendezvény főszervezője.

 

Néhány pozitív visszajelzés az idei rendezvényről.

Szeretném megköszönni a szombati napot! Profi szervezés,családias hangulat, értékes nyeremények és nagyon finom kolbász 🙂 és még az időjárást is jól megrendeltétek 🙂 Nagyon jól éreztük magunkat nálatok! Sok szervező példát vehetne rólatok! Jövőre találkozunk :-)!                                         

Szabó Csilla és Bartha Attila

lV. Pakasz Futoverseny Szeghalom 2017., amit egyik évben sem lehet kihagyni, mert szenzációs szervezés es odafigyeles amit itt kapunk a szervezőktől?‍♀️?‍♂️.. 
Jókor jó helyen lenni és jót tenni 

Andrea Kárpáti

Nagyon köszönöm, hogy részt vehettem ezen a színvonalas versenyen. Mindenkinek, aki a szervezésben részt vett Nagy Gratulációt küldök!! Sok szerettettel:                                                                                      

Zuba Magdolna

 Pákász futam, félmaraton, Szeghalom(1-49-20)! A kedvenc versenyeim egyike! Fantasztikus szervezés, jó idő, remek társaság!

Péter Teresán 

 Pákász Futam, 21km, női abszolút 3., korosztály 1. Köszönet a nagyszerű szervezésért. Mint azt tavaly is bebizonyították, közvetlen kapcsolatuk van az égiekkel… a verseny ideje alatt egy csepp eső nem esett. Az eredményhirdetéskor ugyan annál több, de az már senkit sem zavart!  Idén is nagyon jól éreztük magunkat, szerintem ez is hozzájárulhatott a sok szép eredményhez!

Kata Czeglédi

 Remek nap volt a mai! Fantasztikus futóidő és egy jól futható pálya várt Szeghalmon a IV. Pákász Futamon. Ennek eredménye a rekordom megdöntése! Két hete Pesten egy nyárias öszi napon 1:55-ös idő, ma pedig 1:47! Konklúzió: a nap nekem sem barátom futás közben

Plavecz János 

Újra Pákászkodtunk! Köszönjük a remek hangulatot, versenyt! Számomra kihagyhatatlan futam. Évek óta szuper verseny, és egyre jobb! Időm 1:48, aminek nagyon örültem. Futás alatt gondoltam a hiányzó futóbarikra. Nektek ajánlom szeghalmi futásom. Mindenkinek gratulálok! Fussatok!                                                    

Pádi-Klein Ede

A mai nap szerintem egy igen tartalmas jó hangulatú napra sikeredett! A IV. Pákász futam Szeghalmi versenyén vettünk részt, ami nagyon jó szervezésű, jó hangulatú verseny volt! Köszönett a verseny rendkívül színvonalas megszervezéséért! Jól éreztük magunkat és mellette újra egy jó célt támogathattunk! Jövőre újra ott leszünk! 🙂

Attila Klenovszki 

Köszönjük! szuperek voltatok, mint mindig!!!                                                                                     

Nagy Sándor

Köszönjük szépen a remek versenyt. Az időjárás is veletek, velünk volt. Jövőre ugyan itt találkozunk

Gábor Karsai 

Szeghalmi Pákász Futam. Köszönöm Nektek! Tartalmas, gyönyörű napunk volt! Szívből gratulálok! 🙂

Farkas Erzsébet Katalin  

Én idén sajnos kénytelen voltam kihagyni a futást, de így is szuperül éreztem magam a Pákász Futamon, hiszen rengeteg futótársnak szurkolhattam, rég nem látott ismerősökkel találkozhattam és a Szerelmemért is izgulhattam. Jó volt látni azt a sok-sok sikerélményt :)Zsuzsiék pedig 2017- ben is kitettek magukért, amit hálásan köszönünk                                                                                                                         

Vértes Katalin

Köszönjük szépen a lehetőséget! Nagyon jól éreztük magunkat! Mindenkinek nagy gratula! ??❣️

Horváth Edit

 Pákász Futam köszönjük a szervezést, hogy megint egy jó Jótékonysági futáson vagyunk túl és találkozunk jövőre is ha minden igaz! /a kolbász a végére kihagyhatatlan/!!!                                                      

Német Zoltán

A szervezés pazar, az idő csodás! Nagyon jól éreztem magam. ?

Bereczki-Csaba Mónika

 Csodálatos verseny volt, köszönöm, hogy ott lehettem!

Külön kiemelném a kiváló kolbászokat, ilyen másutt nem kerül a célba érő futó elé… 🙂

Sas Gábor

 Hálás szívvel Köszönöm, hogy idén is lehetővé tettétek, hogy a Pákász keretén belül futhattunk! Bár a családi futáson nem vettünk részt, de büszkén mondhatom mégis volt családi futásunk, hiszen mindkét gyermekem futott. Annyira jó ott lenni….. Az a sok kedves ember…. olyan energiát ad! Nagyon jó programok voltak, nagyon sok figyelmesség! Minden apró részletre odafigyeltetek! Az pedig csodálatos!!! Remélem a jó Isten sok – sok erőt, egészséget ad nektek, hogy még jó sokáig tudjátok megszervezni!!!

Pardiné Varga Erzsébet‎

TÁMOGATÓINK:

Szeghalom város önkormányzata

ÉS MACSÁRI JÓZSEF SZEGHALOM POLGÁRMESTER

ARANY ABC

ASZALVÁNY.COM – VARGA RÓBERT

BIER NON-SPOP Kft.

BILLERBECK Kft.

BLASKÓ GYÖRGY – építési vállalkozó

BORUZS PÉTER VÁLLALKOZÓ

BUGYIK TIBOR ZÖLDÉS-GYÜMÖLCS KERESKEDŐ

COOP-STAR KFT.

IFJ. CZEGLÉDI SÁNDOR

CSONTOS ABC

CSONTOS GYULÁNÉ

CSORDÁS JÓZSEF – MÉHÉSZ

FARKAS JÓZSEF

ELECTRAPLAN KFT. – Vésztő

HELL ENERGIE Kft.

FAHÁZ ZÖLDSÉGES – KÁROLYI GÁBOR

FÜZESGYÓGY KFT.

FURÁK CSAVAR KFT.

ETYEKVIN Kft- Etyek

GENERÁLLI BIZTONSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY – SZÜRŐBUSZ

GÁBOR-GÁBOR ÉLELMSZER KERESKEDÉS

GOLDEN PALLET KFT.

GYÁNYI KFT.

HATI KÁROLY

HIDEGBURKOLÁS KFT. – VÉSZTŐ

JAKAB ANDRÁS – e.v.

K&H bank 

KASTÉLYPARK FÜRDŐ – FÜZESGYARMAT

KÖRÖS 2000 KFT.

Körös-Sárréti Katasztrófa- és Polgári Védelmi Egyesület

KVINTAX KÖNYVELŐ IRODA

LADÁNYI LÁSZLÓ – CUKRÁSZMESTER

LAYER Kft.

LEONARDO ÉTELBÁR

LENGYEL JÓZSEF – MÉHÉSZ

MADE IN PAPP ÜZLETHÁZ

MÁKVIRÁG – VIRÁGÜZLET – HORVÁTH BERNADETT

MARTON DÁVID – FÖLDI ÉS LÉGI KAMERÁS

MINDEN AMI VÉDELEM – PAP LÁSZLÓ

MŰVELŐDÉSI KÖZPONT – SZEGHALOM

NAGY MIKLÓS KÖNYVTÁR ÉS MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY

NAGY SZABOLCS – VÁLLALKOZÓ

NOVATION TECH HU KFT.

OLÁH HAJNALKA – DEKORATŐR

ORIFLAME

ÖSVÉNY ESÉLYNÖVELŐ ALAPTVÁNY – FÜZESGYARMAT

ÖSSZEFOGÁS A SÉRÜLT GYERMEKEKÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET – GYULA

SZEGHALMI POLGÁRŐR EGYESÜLET

PAP NÓRA – FOTOGRÁFUS

PASCAL KFT. – VÉSZTŐ

PÉTER ANDRÁS GIMNÁZIUM

RÉTESHÁZ

RÓZSA VIRÁGBOLT – CSÁK ZSUSZANNA

SÁRRÉTI GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET – LEBBENCS HASÚAK CSAPATA

SÁRRÉTI KÉT PÉK KFT.

SIMON MÁTYÁS – EGYÉNI VÁLLALKOZÓ

SINOLA – AGRO KFT.

SZABÓ SZÍKVÍZ – SZABÓ LÁSZLÓ

SZEGHALMI KERNYÉR KFT. 

SZIGETI ENDRE SZAKKÖZÉP ISKOLA

TAKARÉKSZÖVETKEZET

TÁRNOK FARM

TÓTH LÁSZLÓ – KISTERMELŐ

TOURINFORM

VASÚTI VENDÉGLŐ

VERESS SÁNDOR – HENTES (VÉSZTŐ)

VIDRA TANYA

ZÖLD SZIGET KFT.

Néhány fotó a rendezvényről:

https://www.facebook.com/pg/P%C3%A1k%C3%A1sz-Futam-Szeghalom-507984782709234/photos/?tab=album&album_id=862909477216761

https://www.beol.hu/galeria/pakasz-futam-szeghalmon-szeptember-23/

Szerző: lezo