Újabb sikeres munkaerő-piaci képzés Szeghalmon

Békés Megyei Kormányhivatal Szeghalmi Járási Hivatala:

 

19 fő szerzett új szakképesítést az elmúlt napokban Szeghalmon a GINOP – 5.1.1-15-2015-00001 „Út a munkaerő-piacra”, valamint a GINOP-5.2.1-14-2015-00001 „Ifjúsági Garancia” munkaerő piaci programok segítségével. Az új szakma esélyt jelent az elhelyezkedésben a résztvevők számára. A sikeresen befejeződött munkaerő- piaci képzés a foglalkoztatási osztály támogatásával valósult meg. Az élelmiszer- és vegyi áru eladó képzést a Karakter Kft. bonyolította le. A képzés végén valamennyi résztvevő sikeres elméleti és záróvizsgát tett. Még az elmúlt év októberében kezdődött az előkészítő munka, mivel nagy igény jelentkezett az élelmiszer és vegyi áru eladó képzés iránt az álláskeresők körében.

A foglalkoztatási osztály nagyon fontos feladatának tekinti, hogy elsősorban olyan képzéseket indítson el, amelyre mind a leendő munkavállalók körében, mind pedig a munkaadók körében igény van. Továbbá másik lényeges szempont, hogy a sikeres megvalósítás érdekében az ügyfeleknek ne kelljen minden nap a megyeszékhelyre utazniuk, így nagy előny volt a résztvevők számára, hogy helyben járhattak a képzésre.

Mint Vona Lászlótól a Karakter Kft. oktatási felelősétől megtudtuk, úgy próbálták összeállítani a képzési tematikát, hogy elsősorban a jogszabályi feltételeknek megfeleljenek, továbbá, hogy a képzésen résztvevők a leghasznosabb és legújabb ismereteket tudják elsajátítani a képzés időtartama alatt.

Mivel az élelmiszer és vegyi áru eladó képzés egy rövid ideig tartó képzés, összesen 240 óra – ebből az elméleti óraszám 72, a gyakorlati óraszám 168, így igyekeztek úgy összeállítani a gyakorlati képzés feladatait, hogy a leghatékonyabban tudják elsajátítani, mindazokat az ismereteket, amelyek a szakmai vizsgakövetelményekhez szükségesek, másodsorban a mindennapi munkavégzés során nélkülözhetetlenek.

A képzés során a résztvevők megismerkedtek a kereskedelmi ismeretek legfontosabb követelményeivel, az eladástan rejtelmeivel, valamint az élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazásával. A gyakorlati képzés során pedig fontos feladat volt, hogy mindazt, amit elméletben megtanultak a hallgatók, azt a gyakorlatban is hasznosítani tudják, ezáltal a későbbiekben igazi eladóvá – kereskedővé válhassanak.

A foglalkoztatási osztály a GINOP 5.1.1 és a GINOP 5.2.1 munkaerő-piaci programok által nyújtott támogatások segítségével 100%-ban biztosította a képzési és vizsgadíj költségeit, emellett keresetpótló juttatást is folyósított a résztvevők számára. A program által biztosított szolgáltatás segítségével a képzés időtartama alatt végig mentor segítette a résztvevőket abban, hogy csakis a képzésre figyeljenek és sikeresen felkészülhessenek a záróvizsgára.

A tanfolyamon résztvevők, a 2018. janiár 4-i záróvizsgán adtak számot elméleti ismereteikről, felkészültségükről a vizsgabizottság előtt. A vizsgabizottság tagjai a vizsga végeztével elismerésüket fejezték ki a hallgatóknak, hiszen valamennyien sikeres záróvizsgát tettek, így a bizonyítványok átvétele után valamennyien élelmiszer- és vegyiáru eladó megnevezésű OKJ-s szakképesítést szereztek.

A munkaerő-piaci programok segítségével pedig további támogatásra számíthatnak a képzést sikeresen befejezők, ezáltal még nagyobb esély nyílik az elsődleges munkaerő-piacon történő elhelyezkedésre.

 

                                                                                              Détárné Molnár Andrea sk.

                                                                                                        hivatalvezető

5520 Szeghalom, Nagy Miklós utca 4., Pf.: 61.

Telefon: (+36 66) 470-041
E-mail: szeghalom.jaras@bekes.gov.hu

Honlap: www.bekeskh.hu

 

Szerző: lezo