24 órás salaktaposás

2018 április 28-án szombat délután 17 órától 3. alkalommal került megrendezésre a „24 órás salaktaposás” Szeghalmon. Az esemény másnap 17 óráig tartott.

A rendezvény célja, hogy a 24 óra minden perce alatt mindig legyen valaki a futópálya salakján, ezzel biztosítva a folytonosságot. Ez immáron 3. alkalommal sikerült.

Előzmények és korábbi eredmények:

2016 –ban a sportpálya felújítása miatt az első – áprilisra tervezett – időpontban nem tudtuk megrendezni így a júniusi nagy melegben került rá sor. 2016. június 16-17-én „24 órás futás” néven.

Akkor gyönyörű napsütéses időben 119 fő, 1171,7 km-t teljesített és kicsivel több, mint 197 órát töltöttek a résztvevők a Városi Sporttelep 400 méteres salakpályáján. Ez összesen 2.929 kört jelentett akkor.

2017 április 29-30-án felhős, gyakran szemerkélő és alkalmanként zuhogó esőben – ez inkább éjjel volt –  már a 24 óra alatt 1574081 kört teljesített. Ekkor már salaktaposás néven hirdettük meg, így igazodva a leendő résztvevők igényeihez.

És akkor térjünk át a 2018-ra.

Idén a sportpálya kihasználtsága és egyéb programja miatt 17 órára hirdettük meg a kezdést. Sok egyeztetés és szervezés előzte meg ezt a napot.

Az előző évek adatok alapján először 230 db. érmet gyártottunk, majd annyian jelezték személyesen a részvételi szándékukat, hogy rágyártottunk még 50 db-ot. Ugyanis minden résztvevőnek emléklapot és érmet ígértünk.

Napokkal az esemény előtt bizakodva néztük az időjárás előrejelzést. Szép idő ígérkezett ami – tapasztalatból tudjuk, hogy – fél siker.

16:45    Mi még nagyban pakolunk, zenét próbálunk kisajtolni a hangfalakból, de már az első futók megérkeztek. Első sorszámot a szeghalmi Búza Berta kapta. A következőt Szilágyi László a gyulai Kengyelfutó csapat tagja – aki már harmadik alkalommal áll rá és rója a köröket a futópályánkon.

Aztán sorba érkeztek a résztvevők – úgy ahogyan egy piros vasúti jelzés után megindul a gépjármű forgalom -. Kapkodtuk a fejünket és igyekeztünk a „rohamnak” ellenállni és nem sokáig várakoztatni a résztvevőket. Mégis volt egy kis fennakadás, de ők türelmesen várták a sorukat.

18 órától 22 óráig nagy volt a részvételi arány. Volt, hogy egyszerre 60 fő volt a salakon, futók és gyaloglók egyaránt. Már terelni és irányítani kellett őket, hogy egymást ne akadályozva tudják róni az eltervezett köreiket.

21:07-kor Czinege Katalin szeghalmi lakos volt a 157. résztvevőnk. Ekkor már tudtuk – mintegy 4 óra elteltével – , hogy a tavalyi létszámot megdöntöttük. Ekkor azonban még a kilométer adatok alatta maradtak az előző évinek. Ez csak úgy lehetséges, hogy többen kisebb távokat vállaltak. Érezték a törekvésünk súlyát és – úgy ahogyan hirdettük is – akár 1 kör erejéig is ráálltak a salakpályára.

Ekkor már azon kezdtünk el aggódni, hogy a legyártott 280 db érem nem fog kitartani másnap 17 óráig. Így is lett 7 órakor „sajnos” már azt számolgattuk, hogy kik azok akik régóta róják a köröket, mert etikátlan lett volna ha nekik nem marad így azokat félre tettük és a maradékból gazdálkodtunk 9 óráig.

Nem győztünk emléklapokat nyomtatni, hogy azt legalább tudjunk adni mindenkinek és ne menjenek haza tőlünk üres kézzel. Mivel azt ígértük, hogy minden résztvevő kap érmet így a rendezvény után éremgyártásba kezdtünk és reményeink szerint 2 héten belül mindenki megkapja azt.

Az alapfrissítést biztosítottuk aztán egyre csak gyűltek a kalória pótló finomságok.

Az éjszaka viszonylag csendes volt, de így is 6-8-10 fő volt folyamatosan a pályán. Aztán elkezdett hajnalodni és a 11 órakor megosztott facebook posztunk szerint már 350-en regisztráltak be addig. Egyszerűen nem hittük el… valamit nagyon jól csinálhattunk, hogy ennyi emberhez eljutott a szerény kis eseményünk híre.

Résztvevőnk volt Veszprémből, Budapestről, Zsombóról, Szolnokról, hogy csak a legtávolabbiakat említsem.

És akkor jöjjön néhány különleges információ:

Rendezvényünk ideje alatt minden korosztály képviseltette magát. 

A legfiatalabb résztvevőnk a 3,5 hónapos Kovács Sára volt aki természetesen a korára való tekintettel az anyukájával érkezett.

A legidősebb résztvevőnk Kónya Mihályné volt aki Petra unokáját kísérte le és kedvet kapott ő maga is. Egy hölgynek nem kérdezzük és nem írjuk le a korát, de hát fogadják el nekünk, hogy ő volt a legidősebb. (Persze mi tudjuk az igazat)

Volt olyan aki mezítláb indult neki a futásnak és sörös dobozzal a kezében teljesített 1 kört, majd volt olyan aki 10 kört teljesített ugyanígy – mármint mezítláb -, mert végülis flipp-flopp papucsban mégsem lehet futni.

Többen lakodalomból érkezetek, volt aki egyedül, volt aki párban. Ők sétáltak egy pár kört, majd a pár fiú tagja „megéhezett a futásra” hát mégse makkos cipőbe tegye már, így adtunk neki egy sportcipőt, így teljesített 4 kört, majd hazament átöltözni és még visszajött 15 körre.

Többen az 1 hónap múlva esedékes KINIZSI 100 teljesítménytúrára készülve érkeztek hozzánk, mintegy főpróbaként.

Aztán jó volt látni azt is, hogy a hosszúhétvégére hazalátogató városunkból elszármazott gyermekek jöttek le a gyermekikkel valamint az itt élő szüleikkel  és közös programként sétáltak egy jót.

A 24 óra zárásaként a PÁKÁSZ FUTAM SE tagjai és a helyszínen lévő segítők közösen teljesítettek egy kört.

A monotonitás és egyhangúság ellenére a 24 óra alatt igazán szép egyéni eredmények születtek.

Az első 10 eredmény a következő:

Török Imre (Szeghalom)               gyaloglás             17 óra 36 perc                  77,2 km

Szudár Erika (Békéscsaba)           futás                     09 óra 33 perc                   68,8 km

Lestyán Éva (Mezőberény)          gyaloglás             13 óra 27 perc                  60 km

Kovács Mária (Szeghalom)          gyaloglás             10 óra 16 perc                  50 km

Csányi Zénó (Gyomaendrőd)      futás                     05 óra 42 perc                  44 km

Kovács Tibor (Szeghalom)           gyaloglás             08 óra 00 perc                  40 km

Ilyés Tamás                                        futás                     03 óra 29 perc                  34 km

Nyári Péter (Gyula)                        futás                     03 óra 15 perc                  30,4 km

Fekete Zoltán (Gyula)                    futás                     03 óra 04 perc                  30,1 km

Tari Zoltán (Szeghalom)                futás                     02 óra 57 perc                  30 km  

És végül az összesítés:

A 24 óra alatt a 434

27.463 percet, azaz ~458 órát,

2.742.000 métert, azaz 2.742 km-t – ez éppen egy Szeghalom-Madrid (Spanyolország) távolságot és 6855 kört teljesítettek.

Ez egy igazán szép és tartalmas nap volt. A végeredménnyel pedig maradéktalanul elégedettek vagyunk.

Hálásan köszönjük minden résztvevőnk a jelenlétét. Köszönjük azt, hogy megtiszteltetek bennünket a bizalmatokkal.  

És ezúton szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak is – Szeghalom Város Önkormányzata, Arany ABC, , Golden Pallet Kft,  Furák Csaba, Fuss a sérült gyermekekért KHE, NOVATION TECH HU Kft. Szabó László szíkvízkészítő, Minden-ami-védelem (Pap László), – hogy hozzájárultak a „24 ÓRÁS SALAKTAPOSÁS” sikeres megrendezéséhez.

Következő eseményünket szeptemberben rendezzük meg.

Mindenkit szeretettel várunk 2018. szeptember 22-én a PÁKÁSZ FUTAM-on is ahol futhat, kerékpározhat, görkorcsolyázhat vagy akár túrázhat is egy jótékony cél érdekében.

PÁKÁSZ FUTAM SE

Szerző: lezo