V. PÁKÁSZ FUTAM

„Jókor, jó helyen lenni és jót tenni”

Több százan húztak nyúlcipőt, pattantak kerékpárra vagy vettek részt gyalogosan a 2018. szeptember 22-én immáron 5. alkalommal megrendezett Pákász Futamon, Szeghalmon. A rendezvény idén is jótékony célokat szolgált. 

Bár előzetesen is sokan neveztek, sőt várakozáson felül – az előző évekhez mérten  rekordszámmal – zártuk a 20-ai előnevezési határidőt. A rendezvény napján még a helyszínen is többen fogtak tollat, hogy regisztrálhassanak.  A szlogen szerint ők mindannyian jókor voltak jó helyen, hogy jót tegyenek.

A nap a gyalogtúrázokkal indult.

A Berettyó és Sebes Körös folyó gátján ill. játszójában került kijelölésre az 5,15,25 és 35 km-es gyalogtúra útvonala. Az 5 km-es távot az idén tettük bele a válaszható távok közzé, hiszen ezt – véleményünk szerint, és ahogyan az eseményen is bebizonyosodott – sok kisgyermekes család választotta. Összesen 45 fő gyalogló vett részt a rendezvényen.

2018-ban szintén újításként került be a versenykiírásba a 72 km-es kerékpár túra is.

Így az arra nevezettek már 8 órakor rajthoz álltak, hogy Füzesgyarmat, Biharnagybajom, Nagyrábé, Bihartorda és Bakonszeg érintésével a Berettyó folyó árvízi töltésén visszakerekezzenek Szeghalomra.

Ezt a távot az előnevezés során 72 fő, majd a helyszíni nevezéskor még 30 fő választotta ezt a távot.

Példás segítségnyújtásban volt részünk az érintett települések részéről. Ellenőrző pontot, frissítő állomást és annak kiszolgáló személyzetét biztosították. Résztvevőink véleménye szerint pazar módon.

10 órától a 18 és 38 km-es túrázókat rajtoltattuk több részletben.

A túrák megkezdése előtt már tömött sorok álltak a nevező sátraknál, hogy a regisztrációs számokat és rajtcsomagokat átvehessék.

A túra főszponzora ebben az évben a NOVATION TECH.HU Kft. volt akik üde színfoltjai is voltak a rendezvénynek. Nemcsak, hogy nagy létszámmal jelentek meg a rendezvényen és teljesítették a kerékpáros távot, de a Szeghalmi Ipari Parkban tevékenykedő cég – mely Szeghalom városának 3. legnagyobb létszámmal működő vállalkozása –  rögtönzött bemutatót is tartottak. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megismerkedni a történetükkel, az általuk gyártott márkás autóipari termékekkel, a technológiáikkal.

A korábbi évekhez képest itt jelentős számú létszám bővülést tapasztalhattunk. Korábban 140-150 fő választotta ezt a sportágat. Az idén viszont közel 400-an álltak rajthoz. A létszám növekedésben nagy szerepe volt a munkahelyi csapatok megjelenésének. Sok munkáltató így pl. a fent említett NOVATION TECH HU Kft-n kívül a CSABA METÁL Kft, a MISIBUSZ, a FELINA HUNGÁRIA Kft. a HENKEL Magyarország Kft. is csapatépítés címén verbuvált össze létszámához mérten kisebb-nagyobb csapatokat. A legtöbben a 18 km-es távot teljesítettek és jó néhányan pedig görkorcsolyával is bevállalták.

A családi futás és a gyermektáv is több tucatnyi szülőt, gyermeket vonzott, ők egy 500, valamint egy 1200 méteres távot tettek meg Szeghalom szívében, a D’Orsay-kastély környékén. Mindkét versenyszámban az első három helyezetett díjazásban részesült, az utóbbinál fiú-lány kategóriában külön-külön.

A helyszíni nevezés során 25 család jelentkezett – évről évre nő a számuk – de az utolsó pillanatban itt is úgyanúgy, mint a gyerektávnál sokkal több gyermek állt rajthoz, mint ami a nyilvántartásunkban szerepelt. Pontos adattal nem tudunk szolgálni, beszédesek lesznek a fényképek. J

A futók 14 órai rajttal 5 kilométeres városi távot, 10,5 és 21 kilométert – vagyis félmaratonon – teljesíthettek.

Akik nyúlcipőt húztak, azok egy körön belül megismerhették Szeghalom nagy részét, a város főbb nevezetességeit. Ugyanis a versenyközpont és a rajt a városi könyvtárnak helyet adó D’Orsay-kastélynál volt, onnan kisebb utcákon vezetett az útvonal a járási hivatalon keresztül a művelődési központig, majd a Szigeti Endre középiskoláig és a Péter András gimnáziumig, utána pedig a városháza előtt a Kossuth utcán egészen az Érmellék utcáig és aztán vissza a Szabadság téren át a Nagy Miklós úton vissza a parkba.

Több résztvevő elmondta, hogy már az 5. alkalommal van itt és ki sem hagyná, hiszen amellett, hogy egy jót mozoghattak Szeghalmon, fontos volt az is számukra, hogy egy nemes kezdeményezést is támogathattak. Ugyanis, ahogy a korábbi években, most is jótékony célokat szolgált az V. Pákász Futam.

A Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szeghalmi Tagintézménye több település gyermekeinek segít születéstől az iskoláskor végéig (Szeghalom, Vésztő, Körösladány, Bucsa, Füzesgyarmat, Kertéssziget). Tevékenységük sokrétű, beletartozik a korai fejlesztés, nevelési tanácsadás, gyógytestnevelés, logopédiai terápia és szakértői bizottsági feladatok. Természetesen a gyermekek mellett a szülőket is segítik tanácsadással, támogató figyelmükkel. Elhivatott, nagy szakmai tudással rendelkező csapat és a felnövő nemzedék testi és lelki fejlődésének az alapkövei.  Így az idén őket szeretnék támogatni 250.000 Ft erejéig fejlesztő játékok vásárlására.

Az idén immáron

A kilátogatók és a kísérők szórakoztatásáról is gondoskodtunk. A kisebb gyermekeket forgó és ügyességi játékok, a nagyobbakat ugrálóvár és kézműveskedési lehetőség várta. Az „üres” időt pedig zumba, mazsorett bemutató és zenés műsorok töltötték meg.

Az éhség és szomjúság sem jelentett akadályt. Évek óta frissen sült kolbásszal várjuk a résztvevőket. A tavalyi évihez képest – aholis 30 adag csörögét sütöttek ki a lányok – az idén 50 adag csöröge sült

Öt évvel ezelőtt a szemléletformálás volt a fő cél a rendezvény megszervezésével. Azaz, hogy ráirányítsuk a sport és az egészséges életmód fontosságára a figyelmet, és hogy megértessük az emberekkel: nem csodabogarak azok, akik mozognak; el kell fogadni őket.

Az V. PÁKÁSZ FUTAM-ról elmondható, hogy egyre szélesebb körben ismertté vált. Tatabányáról, Budapestről, Szegedről és még Nyíregyházáról is érkezetek hozzánk mozogni vágyók, hogy csak a legtávolabbi településeket említsük. A rendezvénynek egyre több résztvevője van  és egyre nagyobb érdeklődés is övezi a városunkban ill. a környező településeken.

A befektetett energia bőven megtérül.

Számon tartják a rendezvényeinket, érdeklődnek utána. És már várják a következő évi rendezvényeinket.

Már így is nagyon sok helyi és környékbeli vállalkozó állt mögénk mely nélkül nem lehetne ennyire sikeres a rendezvényük. Ezúton is hálásan köszönjük a támogatásukat. 

Megtalálhatóak vagyunk a www.pakaszfutam.com oldalon, a facebook-on a Pákász Futam – Szeghalom oldal is a mienk.

Keressék fel az oldalunkat és böngésszenek a rendezvényről készült képek között.

Néhány pozitív visszajelzés az idei rendezvényről.

Pardiné Varga Erzsébet

Köszönöm, hogy immár 3. alkalommal lehetek része ennek a futóversenynek, élménynek! Nagyon jól megszervezett lelkes kis csapat vesz bennünket minden évben körül – éppen, mint az éjszakai futáson! Nagyon tetszik az összefogásotok!

Hálás szívvel Köszönöm az élményt! Kívánom, hogy még nagyon sokáig tudjátok szervezi a versenyeket!

Böszörményi Judit

Ismét egy klassz verseny,remek hangulat és finom sültkolbász várt Minket! 😉 🙂 Köszönjük.

Vértes Katalin

Nagyon jól éreztük magunkat idén is, amiért hálás köszönet a szervezőknek!

Bereczki-Csaba Mónika 

Szuper kis csapat volt minden frissítőnél is. Mindenkinek nagyon köszönjük a munkáját! ❤

Kovács Mihály 

Ismét jó volt Nálatok futni 🙂 finom volt a kolbász és kiváló munkát végzett minden segítő. Köszönjük Mindenkinek, hogy „jó helyen lehettünk” 🙂

Zita Gál 

Nagyon élveztem a biciklizést igaz fáradt voltam és nem maradtam segíteni el pakolni de reggel ott volt jó kis csapatal. Jövőre remélem ujra lesz pákász futam és többet tudunk segíteni 

Sas Gábor 

Szuperek voltatok, köszönjük! 💗

Tóthné Szentesi Tünde 

Köszönünk mindent! Nagyon jól éreztük ismét magunkat! Hatalmas gratuláció a szerveződnek is!!! 

 

Zsuzsa Szabovikné Szuromi 

Nektek köszönünk mindent, tudjuk mekkora munka van egy verseny megrendezésében, További munkátokhoz kitartást, jó egészséget kívánunk 🙂

András Perlaki 

Kedves Szervezők!Kicsit vegyes érzelmekkel olvastam a fent leírtakat.Szeretném leszögezni,hogy a kerékpáros teljesítménytúrák közül amiken az idén részt vettünk magasan a legjobbak voltatok.Minden nagyon szuper volt.Az útvonal jelölése kiváló! Az ellenörző pontok ellátottsága szuper.

Pásztor Éva 

Nekünk szép nap volt! Köszönjük a munkátokat. Jövőre is ott leszünk!

Andrea Szilágyi 

Mi/Én közel 300 km utazunk ezért a futamért. De még mindig nem tudjuk azt mondani,hogy nem éri meg!Remélem maradnak a távok!Köszönünk mindent és jövőre is ott leszünk! 

Szerző: lezo