Ez volt (lesz) 2018-ban

 

Interjú Macsári Józseffel, Szeghalom város polgármesterével

  1. Polgármester Úr! Idén milyen új fejlesztéseket tud a város fenyőfája alá tenni?
 
 2018. évben ezek a pályázatok az alábbiakban valósultak meg:

 

 

Kandó Kálmán ipari út felújítása, szélesítése . A beruházás teljes bekerülési költsége 134.600.000 Ft. volt.

Dózsa György úti kerékpáros és gyalogút építése. A pályázat részét képezte a Széchenyi utcai kerékpárút szakaszos felújítása, illetve a Bethlen utca, Bocskai utca, Baross Gábor utca egyirányú szakaszainak megnyitása szemből a kerékpáros forgalom részére. A beruházás teljes bekerülési költsége 128.600.000 Ft. volt.

Polgármesteri Hivatal napelemparkjának megvalósítására.

Szeleskerti főgyűjtő csatorna II. ütemének rekonstrukcióját, illetve az Árpád utcai főgyűjtő csatorna rekonstrukcióját.  A beruházás befejezése (kivitelezési munkák) 2019. augusztusában várható.  A beruházás teljes bekerülési költsége 232.000.000 Ft.

Kossuth utcai Idősek Otthona energetikai korszerűsítése.  A beruházás teljes bekerülési költsége 72.000.000 Ft.

Kinizsi utcai iparterület infrastrukturális fejlesztése. A beruházás teljes bekerülési költsége 103.000.000 Ft.

Szociális városrehabilitáció az Újtelepen,  a humán fejlesztésre biztosítottak 50.000.000 Ft. támogatást. A pályázat része az Újtelepi Óvoda eszközfejlesztése.

Ady utcai konyha felújítási terveit szaktervezővel elkészíttettük és sikeresen pályáztunk.  A beruházás teljes bekerülési költsége 53.075.531,- Ft., melyből a támogatás összege 38.500.000 Ft.

Művelődési Központok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos pályázat benyújtása. A beruházás teljes bekerülési költsége 60.018.187,- Ft, melyhez 49.900.000.- Ft. támogatást nyertünk.

Táncsics utcai szilárd-burkolatú út felújítása. A beruházás teljes bekerülési költsége 22.900.000 Ft., melyből a nyertes pályázat összege 14.900.000 Ft.

Három óvodánk foglalkoztatóinak parketta cseréje, illetve az Újtelepi óvodában további fűtéskorszerűsítés, belső nyílászárók cseréje, részben közvilágítás korszerűsítés. Hamarosan megvalósul a Várhelyi Táborban a főépületen homlokzati nyílászárók cseréje, illetve a faházon is a homlokzati nyílászárók cseréje.

Folyamatban van a Semmelweis úton egy új játszótér kiépítése, ahol a játszótér mellett kisebb kondipark is épült, illetve közösségi térként elhelyezésre kerülnek padok, filagória. A Szeghalomra jutó két pályázati forrás összege közel 200.000.000 Ft., melyből az infrastrukturális fejlesztés összege 40.000.000 Ft.

Könyvtár és Múzeum tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésére. A 13.400.000 Ft. pályázati összegből informatikai eszközök. irodai bútorok kerültek beszerzésre.

Zsidó temetők felújítása. A pályázati összeg 2.950.000 Ft.

Önkormányzati saját forrásból valósítjuk meg az Árpád utcai szilárdburkolatú út I. ütemének felújítását. A beruházások  bekerülési költsége 38.000.000 Ft.

Új járda valósult meg a Bajcsy-Zsilinszky utca egyrészén, illetve szakaszos járdaépítések valósulnak meg a Csaba,  Kazinczy, Vörösmarty és Újtelep I. utcákban.

Dózsa utcai Általános Iskola homlokzati nyílászáróit soron kívül önerőből elkészíttettük szakkivitelezővel a nyári szünet ideje alatt.

A beruházás bekerülési költsége 10.901.804,- Ft.

  1. Mi az amit nem sikerült megvalósítani, esetleg átcsúszik a 2019-es évre?

Az újtelepi buszmegálló, kivitelezésének megkezdése, mely a város saját beruházásában történik. A kivitelező kiválasztása megtörtént, befejezési határidő eleve nem a 2018-as év volt, valamint tekintettel a sok földmunkára, mely az újtelepi kerékpárút nyomvonalát is érinti a csapadékos időjárás miatt nem engedélyeztük a munkakezdést. A beruházás befejezésével kitérő nyomvonalon kerül elhelyezésre a kerékpárút, és két autóbusz parkolására alkalmas autóbuszöböl kialakítása lesz a cél, melynél természetesen modern, fedett várórész kerül elhelyezésre. 

  1. Mindenki a karácsonyra készül már. Önöknél mi lesz a szentestei menü?

Igazából nekünk szenteste akkor lesz, mikor a gyerekeink és kicsi unokánk haza tudnak jönni, és együtt tudunk leülni a karácsonyi asztalhoz. Bár nálunk a karácsony mellett nagy ünnep lesz még, első születésnapját fogjuk ünnepelni az unokánknak. Ezt már igazán várja az egész család, nekünk már ő a legnagyobb ajándék.

Valószínűen egyébként nem hagyományos nehezebb ételekkel telik majd meg az asztal, szeretjük ilyenkor kicsit színessé tenni a menüt otthon. Persze azért egy-két igazi magyar fogás is kerül a repertoárba.

  1. Minden férfinak van egy speciális receptje, amit csak Ő tud a legjobban. Önnek mi az?

Én mindig azt hittem, hogy bográcsban én főzöm a legjobb birka pörit, de rá kellett jöjjek, bármilyen sokat is tanultam édesanyámtól ezt a fajta tudást csiszolni kell még. Nem jelent persze problémát, ha nem túl bonyolult ételt el kell készíteni, és például az orjalevest különösen szeretem. Előfordul, hogy én készítem el és teszem a család elé az asztalra.

5. Megosztaná olvasóinkkal a receptjét?

Az orján kívül a szokásos hozzávalókkal: répa, petrezselyem, zeller, karalábé, vöröshagyma, burgonya, mert ugye az tisztítja le a levet, paprika, egy kis zöldség zöld és természetesen a hagyományos fűszerek. Ami pedig elmaradhatatlan és nélkülözhetetlen, egy éhes csapat aki szívesen elfogyasztja! J Most hogy így említettük, lehet idén a karácsonyi asztalra is kerül egy ilyen adag orjaleves.

  1. Polgármester úr köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt, kellemes karácsonyt kívánunk Önnek és családjának!

Köszönöm én is, és viszont kívánom a szeghalomhir.hu olvasóinak és dolgozóinak egyaránt!

Szerző: lezo