Ismét nyert a Határtalanul pályázat

Erdély népművészete, természetjárás. Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a 7. osztályos tanulói számára. Előzetes feladatukat Füzesgyarmaton teljesítették, melyről lapunknak is beszámoltak.

A magyar nyelvben a kézművesség fogalma a hagyományokra épülő kézi szerszámokkal, egyedi eljárásokkal folytatott háziipari vagy kisipari tevékenységet jelenti.

Az így elkészített termékek magukon hordozzák a régmúlt idők kulturális jegyeit, melyeken keresztül bepillanthatunk az ezeréves múlt mindennapjaiba, jeles történéseibe, az adott kor szellemi, technikai világába. Napjainkban a kézművesek munkáját már korszerű technikai eszközök is segítik, de a hagyománytisztelők igyekeznek megőrizni a kézművesség múltbéli fortélyait, motívumait. Ilyen hagyományőrzőket látogattunk meg egy szomszédos kisvárosban, a Nagy-Sárrét egyik jeles településén, Füzesgyarmaton. Mivel városunkat kerékpárút köti össze a célállomással, a 10 km es utat kerékpárral tettük meg.  Első állomásunk a Szörpös Ház volt.

Az ott folyó kézműves tevékenységek és az ott készült termékek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a helyiek és térség lakóinak körében.

Érkezésünk után a házigazda köszöntötte az iskolás csoportot, majd kóstolásra invitálta a gyermekeket az általa készített házi szörpökből. Miközben a gyerekek kóstolgatták a különböző ízesítésű italokat, vendéglátónk bemutatta a házi műhelyét, elmesélte hogyan készülnek a finom italok, lekvárok, s természetesen azt is elmondta, hogy milyen gyümölcsöket, gyógynövényeket, ízesítő anyagokat használ termékei elkészítéséhez.

Ezt követően a tanulók megtekintették a gazda régiség gyűjteményét, a háznál használt konyhai eszközökről és egyéb használati tárgyakról. az interaktív bemutató után újra kerékpárra pattantunk és eltekertünk a világhírnévre is szert tett Galambos Sándor hintókészítő műhelyébe. Ő az egyetlen kovácsmester hazánkban, aki a hintógyártáshoz megfelelő végzettséggel rendelkezett és szakmájában dolgozott a múlt esztendőben bekövetkezett haláláig. A Galambos család a vállalkozása mellett a lovassport elkötelezettje is. A műhelyében csodálatos díszhintók, járatókocsik, maratonkocsik és sétakocsik a legkeresettebbek a hazai és nemzetközi piacon. A műhely bemutatására az egyik nyugdíjas alkalmazott vállalkozott, aki a fa és fémmegmunkáló részlegekben elmagyarázta a gyártási folyamatot, bemutatta a gyártás során használt gépi és kézi eszközöket a felhasznált anyagokat. Elmesélte, hogy napjainkban már korszerű megmunkáló eszközöket is használnak, de vannak olyan részműveletek, amelyeket ma is kézi eszközökkel végeznek. Ez utóbbiból bemutatót is tartott a gyerekeknek a fa mintázása útján.

Tájékoztatóját a lovassport népszerűsítésével egy-egy jó sztorival, eseménnyel, eredménnyel színesítette.

A gyerekek mindkét állomáshelyen érdeklődéssel figyelték a folyamatokat, magyarázatokat, kérdéseikre pedig örömmel válaszoltak a vendéglátók.

Tanulóink e látogatás során visszatekinthettek a múltba, melynek örökségét meg kell őrizni a jelenben, hogy megmaradjon majd a jövő nemzedék számára is.

Füzesgyarmatról haza érve Szeghalomra rendhagyó órát tartottunk az iskola tornatermében. Bemutattuk a gyerekeknek a kirándulás tervezett útvonalát, programjait. A bemutató interaktív vetélkedővel zárult.

Szerző: lezo