Hogy is van ez?

Kérdés: egy pedagógusnak meg kell-e védenie tanítványait az idősebb randalírozóktól? Biztosítania kell-e a gyerekek biztonságát? Elvárják ezt tőle a szülők? Elvárja- e a társadalom? Feladata-e ez egy tanárnak?

Erre mindenki azt válaszolná, hogy igen!

 DE NEM!!!

Történt, hogy Jancsula Dezső tanárnak levelet hozott a posta a bíróságtól. Ebben arról értesült, hogy vele szemben vádemelés történt, és egyúttal már a levélben a végzés is szerepelt, miszerint a személyi szabadság megsértésében bűnösnek mondja ki a bíróság, bűncselekményt követett el. Mindezt tárgyalás nélkül!

Történt az, hogy az iskola területén fiatalok randalíroztak, folyamatosan megfélemlítve az ott tanulókat. A tanár az egyik fiatal táskáját megfogta, és felkísérte az igazgatóhoz. A történetben még több szereplő verekedése is szerepel, akik ellen szólt a vádirat, de a tanár úr nem szerepelt benne. A kamera felvételein szerepelt a fent említett eset, de mivel semmilyen tettlegesség nem történt, így feljelentés sem volt.

Az ügyészség javaslatára mégis elmarasztalták a személyi szabadság megsértésében, és pénzbüntetésre ítélték. A verekedő, fenyegető fiatalokat felmentették. Ha ezt az ítéletet elfogadja, akkor mentesül a joghátrányok alól, viszont a közalkalmazotti törvény alapján azonnal elveszíti a munkáját, nem alkalmazhatják tovább, mivel 18 év alatti személy nevelésével foglalkozó intézményben nem dolgozhat, akit bűncselekményben elmarasztalnak!

Bűncselekmény az a szándékosan vagy gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli el.

Akkor hogy is van ez? A tanár ne védje meg a kisebb gyerekeket a nagyobbak erőszakosságától? Hagyja, hogy püföljék? Vagy megalázzák? Ne válassza szét a feleket? Legyen közömbös? Ja, de most jut eszembe azért is felelősségre vonják! Milyen világ az, ahol a közjó érdekében fellépőt így elmarasztalják?

Hogy is van ez?

Szerző: lezo