Tóth Auguszta önálló estje

A szeghalmi Művelődési Központban 2017. június 8-án, csütörtökön 19.00 órakor a budapesti Nemzeti Színház művészének, Tóth Auguszta (a Péter András Gimnázium volt diákjának) önálló estjét láthatjuk.

A Hoztam valamit a hegyekből —közel két órás előadás, a színésznő, érdemes- és kiváló művész Mezei Mária életét felidéző darab.

Az előadás rendezője Dávid Zsuzsa, zenei szerkesztő és zongorán közreműködik Silassy Nelly.

MEZEI MÁRIA:
„Sok arcom volt, most a valódit látják, egy emberét, aki nem akar dolga-végezetlenül távozni: haza akar érni az emberek szívébe. Hogy most nem vagyok színésznő? Nem tudom. Lehet, hogy a színészet, – a valódi, –a tökéletes azonosulás, a tökéletes igazmondás.

A jó színészethez elég a tökéletesen hazudni tudás képessége is:
úgy tenni, mintha…

Nekem azzá kellett válnom, szó szerint és valóságosan. A legvacakabb szerepért összezsugorodni, vagy megnőni saját határaimon túlra. Iszonyú szép és félelmetes volt… A nevemet i-vel írom, az y-t színigazgatók és újságírók ajándékozták a múltban.

Megszoktam, mint a vörös hajam.

Ma, mint minden hazugság, zavar. ’945 után én már nem csak színt akartam játszani – közölni akartam valamit. Hoztam valamit a hegyekből!  Igen, Istennel a hátamon, sokszor keresztbe feküdtem karrierem útján. Igen, önsors rontó is voltam.

Nem maradt utánam semmi, amit szívből vállalok, csak három magnótekercs: az 1959-es Bartók termi estém, a „ Pacsirta,” és a „Bujdosó lány.” 

TÓTH AUGUSZTA:
„Estemmel izgalmas kalandozásra hívom, várom Önöket. Fedezzük fel együtt – sok zenével, humorral és iróniával fűszerezve – e csodálatos Asszony, Ember, Művész életét.”

Nagyné Hajdu Erzsébet
igazgató

Szerző: frankadmin